Motorlu Testere Neden Çalışmaz?
Motorlu testere neden çalışmaz? konusu, motorlu testere kullanan kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi olmaktadır. Motorlu testere arızaları genellikle gerekli olan düzenli bakımların ihmal edildiği durumlarda daha sık olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle motorlu testerelerin her zaman bakımlarının ve temizliğinin iyi yapılması gerekmektedir.
Motorlu testereler ağaç kesimi, ağaç budama, tomruklama, bahçe ve ormancılık işlerinde kullanılan çok pratik aletler olmaktadır. Uzun süreli olan işlerde ise motorlu testerelerin daha özenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bir motorlu testerenin ömrünü uzatmak için ise bakımlarının yapılması büyük önem taşımaktadır.
Motorlu Testere Çalışmama Nedenleri Nelerdir?
Motorlu testere özel olarak imal edilmiş olan pala, motor ve zincirden oluşan aletler olmaktadır. Mekanik bir araç olmasından dolayı motorlu testere bakımları daha da önem kazanmaktadır. Motorlu testere çalışmama nedenleri arasında en önde gelen sebeplerden birisi de, depodaki yakıt ve bu yakıtın kalitesi olmaktadır.
Bu nedenle motorlu testerenin çalışmaması durumunda, ilk kontrol edilmesi gereken yer yakıt deposu olmalıdır. Çoğu kez motorlu testereler yakıt deposunda yeterli yakıt olmadığı için çalışmamaktadır. Aynı zamanda yakıt deposunda uzun süreli duran ve kullanılmayan yakıtlarda kalitesi bozulduğundan dolayı, motorlu testerelerin çalışmamasına neden olmaktadır.
Motorlu testerelerin yakıt deposunda üç haftadan fazla ve kullanılmadan duran yakıtla, bu aletlerin kullanılmaması lazımdır. Bu yakıtın boşaltılarak, taze olan yakıtla motorlu testerenin çalıştırılması lazımdır. Çünkü uzun süre bekletilen yakıtların oktan sayıları çok düşük olmaktadır. Motorlu testerelerin çalışmaması durumunda kontrol edilecek bir diğer yer de, buji zincir testeresi olmalıdır.
Buji zincirinin ıslak olması durumunda, motorlu testere çalışmamaktadır. Buji zinciri kurulandıktan ve temizlendikten sonra motorlu testere sorunsuz olarak çalışmaktadır. Buna bağlı olarak motorlu testere arızaları arasında en sık görülenlerden birisi de, hava ve yakıt filtrelerinde yaşanan tıkanıklıklar olmaktadır. Ağır olarak tıkanmış olan bu filtreler motorlu testerelerin çalışmasını engellemektedir.
Motorlu testerelerin çalışmaması durumunda kontrol edilmesi gereken bir diğer yer de, hortumlar ve bağlantıları olmaktadır. Motorlu testerede bulunan bütün hortumların yerine gerektiği gibi bağlı olmasına dikkat etmek lazımdır. Aynı zamanda karbüratör kontrolünün de sık aralıklarla yapılması önemli olmaktadır.